Svečano puštena u probni rad Fabrika vode u Brčkom

Bez autora
Jun 08 2010

U Plazuljama kod Brčkog danas je svečano puštena u probni rad Fabrika vode, kapaciteta 330 litara u sekundi, koja će prerađivati savsku vodu za potrebe gradskog i prigradskog stanovništva, te lokalne industrije. Ovaj trenutak građani Brčkog čekali su decenijama, jer će im uskoro biti dostupne dovoljne količine kvalitetne vode za piće. Prethodno je neophodna izgradnja sekundarne vodovodne mreže, koja će zamijeniti postojeći dotrajali sistem, koji onečišćuje prečišćenu vodu na putu do potrošačkih slavina. Sada su se praktično stekli uslovi da se izgradi magistralni vod od Fabrike do suprotnog dijela grada, tako da sva naselja koja trenutno nemaju vodu dobiju je u dovoljnim količinama. Pošto je u toku izgradnje dolazilo do projektnih izmjena, još nije poznato koliko je ukupno koštao ovaj kapitalni projekat, ali za sada se barata cifrom višom od 20 miliona maraka.

Svečano puštena u probni rad Fabrika vode u BrčkomU Plazuljama kod Brčkog danas je svečano puštena u probni rad Fabrika vode, kapaciteta 330 litara u sekundi, koja će prerađivati savsku vodu za potrebe gradskog i prigradskog stanovništva, te lokalne industrije.

Obraćajući se prije svečanog presijecanja vrpce, gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić rekao je da su ovaj trenutak građani Brčkog čekali decenijama, jer će im uskoro biti dostupne dovoljne količine kvalitetne vode za  piće.

On je napomenuo da je prethodno neophodna izgradnja sekundarne vodovodne mreže, koja će zamijeniti postojeći dotrajali sistem, koji onečišćuje prečišćenu vodu na putu do potrošačkih slavina.

- Sada su se praktično stekli uslovi da se izgradi magistralni vod od Fabrike do suprotnog dijela grada, tako da sva naselja koja trenutno nemaju vodu dobiju je u dovoljnim količinama, naglasio je Pajić.

Pošto je u toku izgradnje dolazilo do projektnih izmjena, još nije poznato koliko je ukupno koštao ovaj kapitalni projekat, ali za sada se barata cifrom višom od 20 miliona maraka.

Izvođač radova je austrijska kompanija "Vabag", koja je činila konzorcijum sa "Simensom" i bijeljinskom firmom "Higra".

Projekt menadžer Slobodan Čabrilo rekao je da voda koja je ovih dana puštena prema gradu, jeste zapravo prerađena voda iz obližnjih bunara, a da će ona iz Save krenuti prema slavinama Brčaka, tek nakon što stignu laboratorijski nalazi o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti njenog prečišćenog uzorka.

Već danas najavljene su skore korekcije cijene komunalne vode koja je po metru kubnom do sada iznosila 1,25 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik